Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na úvod

26. 5. 2010

Chtěla bych napsat něco o konících, se kterými jsem se setkala ve stáji JZD Bánov, pozdějšího ZD a ZEAS Bánov, v letech  1989 – 1998, tedy tehdy, když bánovští koně sídlili ve stáji na farmě Králov u Uherského Brodu.

 Na podzim roku 89 se mi konečně podařilo přemluvit naše a začala jsem chodit do jezdeckého kroužku, který fungoval u bánovského družstva. Stáj se k mé velké radosti přesunula o několik kilometrů blíž k Brodu, takže už byla dostupná nejen autobusem, ale i na kole.

 

Jako správné ucho jsem nejdřív zametala a uklízela a ke koním se dostala jen když se mi povedlo uchvátit hřbílko nebo kartáč anebo jsem mohla zavést některého koníka domů z ohrady. Později mi ale spolu s ostatními bylo dopřáno důvěry a i u koní to bylo lepší. Zvlášť když jsem měla SVÉHO koníka, o kterého jsem se mohla starat. Byla to bezva doba - do školy jste se moc učit nemuseli, takže jsem každou možnou chvíli trávila u koní. A jako Gerlinda z dívčího románu Dívka v sedle jsem toužila stát se žokejem a vyhrávat...

 

 A jak ubíhal čas, rostla jsem nejen já, ale rodila se i nová hříbata, někteří koně ze stáje odcházeli a občas přicházeli noví. S odchodem na střední a posléze na vysokou už tolik času na koně nebylo, ale několikrát za týden to vždycky vyšlo (na výšce aspoň o víkendu).

 

Už během fungování stáje ZD Bánov se na Králově usídlilo několik stájí, třeba úspěšná stáj Lenky a Josefa Piruchových, kteří teď působí v Horním Němčí. Ale ani po roce 1998 se ale koně z královské stáje neztratili. Vystřídalo se tu hodně nájemníků, kteří maštal podle svých možností udržovali. Tehdy už  jsem díky studiu v Brně na královské koně neměla moc času. Ale stejně už to nebylo bez "našich" koní to pravé.

Některé naše staré známé koníky, kteří jsou dosud na světě, sledujeme a s majiteli se snažíme podle možností udržovat kontakt.

S kamarádkami od koní, se kterými jsme přesídlily díky studiu do Brna, jsme tam našli několik stájí, kde jsme každá různě jezdily. Holky si časem pořídily vlastní koně, já to mám zatím pořád v plánu. Ale jednou kůň URČITĚ bude :-)

Vždyť bez koní už by to nikdy nebylo ono...

 

Náhledy fotografií ze složky Koníci z Králova

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář